Sprekers
Sander is een onafhankelijke vader en reiziger, veelgeprezen ontwikkelaar, spreker en schrijver.
Met meer dan vier decennia codeerervaring blijft hij nauw betrokken bij het veld. Sanders expertise strekt zich uit over meerdere sectoren en heeft gewerkt als CTO bij e-commerce iBOOD, softwareleverancier ANVA en verzekeraar Klaverblad Verzekeringen. Voordat hij in 2015 als freelancer aan de slag ging, was Sander Capgemini’s global agile thought leader.
Bekend om zijn inzichtelijke en provocerende perspectieven en agile mentaliteit, stelt Sander organisaties, teams en individuen in staat om de status quo uit te dagen. Hij doorbreekt traditionele benaderingen van werk, technologie en code en pleit voor kleine stappen als de snelste weg naar vooruitgang.
Als productief auteur heeft Sander boeken en talloze artikelen gepubliceerd. Zijn boeiende en inspirerende keynote-lezingen op internationale conferenties behandelen uiteenlopende onderwerpen zoals disruptie, cultuur, post-agile, continuous delivery, microteams, monads, software-architectuur, microservices en de kunst van het schrijven van elegante code.
Sander gelooft vooral dat echte probleemoplossing ligt in kritisch denken in plaats van alleen te vertrouwen op tools. Met zijn tot nadenken stemmende inzichten inspireert hij anderen om software- en productontwikkeling strategisch en bewust te benaderen.
- How to build great stuff!
Sander verandert organisaties en teams en coacht hen om hun processen, werkwijzen, architectuur, code en tests te optimaliseren, momenteel als chief technology officer bij ANVA, voorheen als CTO voor een bekende Nederlandse verzekeringsmaatschappij en als global agile thought leader bij Capgemini. Sander is auteur van bestverkochte boeken zoals Microservices. Een praktische gids, The Continuous Culture, This Is Agile en Pragmatic Modeling with UML en publiceerde honderden artikelen in internationale tijdschriften. Hij is een inspirerende (keynote) spreker op internationale congressen, presenteerde honderden (in-house) trainingen en doceerde aan vele universiteiten.
Sander staat bekend om zijn enthousiasme en motiverende capaciteiten, innovatieve vaardigheden, teambuilding, diepgaande kennis van het veld, snelle aanpassing, brede visie en samenwerkingsvaardigheden. Een open persoonlijkheid, enthousiast, gedreven, out-of-the-box denker. Hij is niet bang om nieuwe wegen en technieken uit te proberen en is nooit van negen tot vijf geweest. Het hebben van nieuwe ideeën is een 24/7 proces
Tijd: 15:15 – 16:10
Venue: Central stage
Oprichter van Syntho, een startup die de tech-industrie disrupt met software voor AI-gegenereerde synthetische data. Winnaar van de prestigieuze Philips Innovation Award
Wim Kees heeft een achtergrond in de financiële sector die de digitale transformatie aanstuurt en innovaties realiseert. Bij het werken met gevoelige gegevens werd Wim Kees doorgaans geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van gegevensprivacy die u wellicht herkent: • ⏳ Tijdrovende trajecten en overhead (kosten) van juridische contracten en risicobeoordelingen • 🔒 Onaangetaste waardevolle datasets die niet kunnen worden omgezet in waardevolle inzichten • 🆎 Geen oplossing resulterend in kiezen tussen projectstop of twijfelachtige datatoegang • 😩 Energieverlies bij betrokkenen Wim Kees: “Ja, privacy belemmert innovatie, en het is mijn ambitie om dit dilemma op te lossen.”
- “Fake it till you make it. Testing with AI Generated Test Data”
Deze workshop is bedoeld om deelnemers kennis te laten maken met het concept van door AI gegenereerde synthetische gegevens en het potentieel ervan als een waardevol hulpmiddel in het Devproces. Door een combinatie van informatieve sessies en interactieve oefeningen, gaan de deelnemers ontdekken hoe AI-algoritmen synthetische gegevens kunnen genereren die gegevens uit de echte wereld op indrukwekkende wijze nabootsen op nauwkeurigheid. Ze leren over de voordelen, uitdagingen en best practices.
Door aan het einde van de workshop hebben de deelnemers een goed begrip van hoe ze AI-gegenereerde synthetische gegevens kunnen gebruiken, waardoor ze uiteindelijk in staat worden gesteld om robuuste en betrouwbare technische oplossingen te bouwen.
Venue: Foef
Hallo daar! Ik ben een zelfstandige softwareontwikkelaar met een passie voor het creëren van elegante softwareoplossingen.
Mijn liefdesaffaire 🙂 met computers begon toen ik nog maar 5 jaar oud was en mijn ouders een Commodore 64 kochten. Sindsdien ben ik verslaafd aan programmeren en leer ik constant nieuwe dingen.
In de afgelopen 17 jaar heb ik veel ervaring opgedaan in software-architectuur, full-stack ontwikkeling voor web- en mobiele apps, ontwerppatronen en agile methodieken. Als freelancer heb ik de kans gehad om met een breed scala aan bedrijven samen te werken en een diepgaand begrip van de branche te ontwikkelen.
- Simplifying Microservices
Microservices zijn hot en de monoliet is dood, maar hoe bouw je eenvoudig een goed gestructureerde microservice?
Zoals een collega van mij ooit zei: “Alleen een genie kan chaos beheersen.” Aangezien slechts 0,25% van de bevolking zich officieel geniaal mag noemen, is het beter om onze code eenvoudig te houden. In deze sessie sta ik achter je en laat ik je zien hoe je eenvoudig een microservice kunt bouwen met behulp van onze open-source Easy.
Ik zal het hebben over softwareontwikkeling, complexiteit en mijn eigen persoonlijke reis naar het creëren van “Easy software”.
Tijd:11:15 – 12:10
Venue: Party Cabin
Hij is een groot voorstander van Agile en Gamification. Als mede-oprichter van de Agile Games Market kent hij de kracht van games e
n de rol die ze kunnen spelen bij het aanleren van de Agile Principles.
Bart Knaack heeft als testmanager/teststadvisor bij tal van bedrijven gewerkt, hij heeft testers gecoacht, testteams opgebouwd en allerlei processen ontwikkeld, zowel op het gebied van testen, testondersteuning als overall kwaliteitsmanagement/verbetering. Hij heeft op verschillende internationale conferenties gesproken en is ook een bekende spreker op universiteiten en hogescholen.
- IT-lab
11.15 – 16.00 Puzzle corner
12.00 – 14.00 Bug hunt
14.30 Bughunt prijsuitreiking
13.00 – 14.00 Team 3 / Set
13.30 – 14.30 Bomb defusal
14.30 – 15.30 Powerpoint Karaoke
15.30 – 16.30 Soapbox 99 seconds
Tijd: 11:15 – 16:30
Venue: Circus Tent
Mijn ervaring en kennis in testen gaan van hands-on tester, testcoördinator, teamleider, testmanager, testconsultant tot coach.
De contexten waarin ik heb gewerkt zijn divers: van banken, consumentenproducten, embedded software, overheidsorganisaties tot infrastructuurtesten.
Bij het testen heb ik gewerkt met requirements-based testing, data-driven testing, geautomatiseerd testen, rapid software en exploratory testing, en natuurlijk de traditionele methoden zoals ISTQB.
Van 2000 tot nu heb ik geprobeerd creatief en innovatief te zijn in wat ik doe en mijn kennis en ervaring te delen. Uiteraard blijf ik mezelf ook bijwerken met de nieuwste kennis van andere testers via boeken, blogs en conferenties.
Ik ben ook wereldkampioen softwaretesten sinds 2016, omdat er sinds 2016 geen wereldkampioenschap wedstrijd meer is geweest, maar dat is oké.
Venue: Circus Tent stage 1
- Doelgericht testen met testcharters
Het uitvoeren van testen van software wordt steeds vaker gedaan met de aanpak “Exploratory testing”.
Voor veel mensen betekent dit vaak
– Zonder doel gaan rommelen met de software
– Even rondklikken op de vrijdagmiddag
– Op basis van eigen ervaring testen uitvoeren
– Zelfde als monkey testen
Dat is toch anders. Exploratory testing is de aanpak en een techniek om je testen ook nog richting te geven is het maken van testcharters.
Waarom, hoe, wat? Huh, really, so?
Dat zijn vragen die kunnen opkomen en die we proberen te beantwoorden in deze workshop.
Tester of geen tester, je komt altijd op een punt waar je de software waar je mee bezig bent gaat testen. En het liefst ben je dan zo effectief mogelijk. Met deze workshop kan je daar in ieder geval een aantal handvatten voor krijgen.
Doelgericht testen dus, exploratief met als techniek ’testcharters’.
Belangrijkste leerdoelen
– Het begrijpen van het echte doel van testcharters
– Duidelijke doelen stellen en technieken selecteren
– Testcharters uitvoeren
– Testcharters gebruiken als een samenwerkingsinstrument voor testen
– Krijg tips en trucs uit ervaringen
Neem je laptop mee, want dit is een workshop en we gaan vooral praktisch aan de slag.
Tijd:13:30 – 16:10
Venue: SurfClub
Naast drummer zijn van U2, is naamgenoot Bram ook een positieve en energieke software tester, 25 jaar in het vak, 2 jaar bij De Agile Testers waarbij de rol van trainer meer en meer wordt ingevuld.
Wie ben je, waar wil je naartoe en hoe kan je dat bereiken? Dit zijn dingen die hem interesseren.
Spelenderwijs, specifieke training, alle opties zijn open.
Transparantie, respect en begrip voor elkaar zijn belangrijk voor hem
Als Brabander houdt hij ook van het bourgondische leven dus hij zal ongetwijfeld bij enkele festiviteiten te zien zijn!
Daarnaast is plezier hebben een belangrijk onderdeel van het leven voor hem. Dus als je hem zoekt, probeer dan te kijken waar het feest is. Je zult hem waarschijnlijk zien dansen en spelletjes spelen!
Venue: Circus Tent stage 1
- Puzzle your way to group success
Een puzzel in je eentje oplossen kan best moeilijk zijn. Samen een puzzel oplossen is geweldig!
Ben je op zoek naar een workshop waarbij je communicatieve en probleemoplossende vaardigheden op de proef worden gesteld? Deze boeiende groepsactiviteit zal je helpen ze verder te ontwikkelen! Zijn jullie als groep in staat het verhaal juist te vertellen? Je zal je analytische en kritische geest moeten gebruiken op tot een oplossing te komen. Maar je moet ook luisteren en begrijpen wat iemand je vertelt! Begrijp je wat er wordt verteld en kun je als groep de punten verbinden? Doe mee met deze zeer interactieve workshop! Je loopt energiek weg en met een nieuwe tool die je kan gebruiken in je debriefing oefeningen.
Tijd:11:15 – 12:10
Venue: SurfClub
Ik ben de CEO van Dimaros, een snelgroeiend technologiebedrijf gespecialiseerd in cloudarchitectuur,
voornamelijk met de Microsoft-stack (Azure, Dynamics 365). Ik ben een allround innovator en technisch evangelist, meestal werkzaam als software architect, product owner en/of lead developer. Business alignment met technische roadmaps is een van mijn passies. Ik vertaal zakelijke vereisten naar technische oplossingen met behulp van nieuwe technologie, waarbij ik me voornamelijk richt op Azure, Dynamics 365, C# en ASP.NET Core. Ik heb ook een sterke kennis over het optimaliseren van DevOps-culturen en het ontwikkelen van ALM + CI/CD-oplossingen met behulp van Azure DevOps en PowerShell.
- “Hack the Bank!”
Cyber security trainingen zijn meestal vooral gericht zijn op het opdoen van kennis over kwetsbaarheden en onvoldoende op het exploiteren van deze kwetsbaarheden. Maar dansen leer je ook niet uit een boek. En het beoordelen van de kwaliteit van beveiliging leer je niet vanuit de beveiligde ruimte. Daarom pakt Hack the Bank het anders aan. Met een interactieve workshop waarin de deelnemers leren te denken en te werken als een hacker. Hack the Bank maakt zo de deelnemers bewust van security blind spots en laat zien hoe gemakkelijk het kan zijn om systemen te hacken.
Hoe gaaf is het om deze workshop te volgen en echt te ervaren hoe het is om een systeem te hacken. Je gaat dus echt leren hacken!!!!
Tijd:11:15 – 16:10 (incl. break)
Venue: Singer song Tent
Hacker
- “Hack the Bank!”
Cyber security trainingen zijn meestal vooral gericht zijn op het opdoen van kennis over kwetsbaarheden en onvoldoende op het exploiteren van deze kwetsbaarheden. Maar dansen leer je ook niet uit een boek. En het beoordelen van de kwaliteit van beveiliging leer je niet vanuit de beveiligde ruimte. Daarom pakt Hack the Bank het anders aan. Met een interactieve workshop waarin de deelnemers leren te denken en te werken als een hacker. Hack the Bank maakt zo de deelnemers bewust van security blind spots en laat zien hoe gemakkelijk het kan zijn om systemen te hacken.
Hoe gaaf is het om deze workshop te volgen en echt te ervaren hoe het is om een systeem te hacken. Je gaat dus echt leren hacken!!!!
Tijd:11:15 – 16:10 (incl. break)
Venue: Singer Song tent
Iris heeft sinds 1997 ervaring in het testvak als testadviseur, testmanager en coach.Zij is een zeer gewaardeerd (mede) auteur van vele test gerelateerde boeken,
waaronder TestFrame®, Succesvol Testmanagement, TestGrip en Software Test Automation. De testmethodes TestFrame® en Risk and Requirements Based Testing zijn mede door haar toedoen tot stand gekomen. Iris spreekt regelmatig op nationale en internationale congressen. In 2007 won zij de “Best Tutorial” award tijdens EuroSTAR 2007.
Iris heeft een groot inlevingsvermogen en is professioneel, creatief en flexibel. Zij heeft door het vervullen van verschillende rollen binnen diverse sectoren een zeer brede testkennis en ervaring opgedaan. Hierdoor is zij in staat om bij nieuwe opdrachten snel toegevoegde waarde te leveren.
Iris is ISEB Practitioner en IREB Foundation gecertificeerd. Zij is als docent verbonden aan Improve Quality Services.
In 2017 was Iris Program Chair voor EuroSTAR in Kopenhagen, het grootste Europese testcongres. In 2019 was zij Program Chair voor ExpoQA in Madrid.
- IT-lab
11.15 – 16.00 Puzzle corner
12.00 – 14.00 Bug hunt
14.30 Bughunt prijsuitreiking
13.00 – 14.00 Team 3 / Set
13.30 – 14.30 Bomb defusal
14.30 – 15.30 Powerpoint Karaoke
15.30 – 16.30 Soapbox 99 seconds
Tijd: 11:15 – 16:30
Venue: Circus Tent
- RestStroom Requirements
Wat doen we toch met al die userstories? Hoe maken we deze beter en zorgen we ervoor dat ook de minder belangrijke stories serieus worden genomen?
Saai? Zeker niet i.c.m. wat beweging. Deze sessie wordt gehouden op een echte Bierfiets (zonder bier).
Tijd:13:30 – 14:25
Venue: Bierfiets
Tijd:15:15 – 16:10
Venue: Bierfiets
Thomas Janssen is bekend van zijn YouTube kanaal Tom’s Tech Academy waar hij je meeneemt in de wereld van Robotic Process Automation, Python
en Machine Learning. In 2022 werd hij door UiPath uitgeroepen als Most Valuable Professional, een van de 100 meest invloedrijke automation experts ter wereld. Thomas staat bekend om zijn hands-on workshops waarmee hij je in korte tijd laat kennismaken met opkomende technologieën door hands-on aan de slag te gaan.
- Praktische Use Cases voor ChatGPT met Python
“ChatGPT en andere LLM’s hebben afgelopen jaar een flinke opmars doorgemaakt. Wie maakt er niet meerdere keren per dag gebruik van deze slimme assistent?
In deze sessie neemt Thomas Janssen je mee in de wereld van GenAI, en laat hij je enkele praktische toepassingen van GenAI zien in de programmeertaal Python.”
Tijd:15:15 – 16:10
Venue: Party Cabin
Bryan Bakker, Senior Test Architect at Sioux Technologies (www.sioux.eu).
Na het behalen van zijn master in computerwetenschappen in 1998 heeft Bryan Bakker als software-engineer aan verschillende technische systemen gewerkt. Sinds 2002 is Bryan gespecialiseerd in het testen van embedded software in multidisciplinaire omgevingen; in deze omgevingen werkt de software met andere disciplines zoals mechanica, elektronica en optica. Hij heeft gewerkt aan onder andere medische producten, professionele beveiligingssystemen, semi-industriële producten en elektronenmicroscopie-systemen.
De laatste jaren richt Bryan zich op testautomatisering, betrouwbaarheidstesten, ontwerp voor testbaarheid en modelgebaseerd testen. Bryan is ook tutor van verschillende testgerelateerde cursussen en een veelgevraagd spreker op internationale conferenties.
- The future of models in testing
Het gebruik van modellen in productontwikkeling is sterk toegenomen en biedt nieuwe kansen voor efficiënte en innovatieve testmethoden. Automatisering wordt steeds meer toegepast in softwaretesten, maar het onderhoud van geautomatiseerde testcases blijft een uitdaging zonder goede programmeerpraktijken. Formele modellen tijdens de productontwerpfase maken handgeschreven code overbodig en tonen succes in hightech-omgevingen. Modelgebaseerd testen maakt het mogelijk om testgevallen direct uit formele modellen te genereren, wat beloftevol lijkt voor onderhoud, ondanks enkele uitdagingen. In de toekomst zullen systemen en hun omgevingen waarschijnlijk uitgebreid gemodelleerd worden, wat resulteert in een virtueel ecosysteem dat betrouwbare en efficiënte productontwikkeling bevordert.
Tijd: 11:15 – 12:10
Venue: Dance Tent
Zij is succesvol in het structureren, organiseren, opzetten en implementeren van (inter)nationale (test) projecten
door bruggenbouwen, samenwerking, pragmatiek en verbetering waarbij de klant behoefte/oplossing centraal staat.
Chloë heeft sinds 2000 ervaring in verschillende test rollen, scrum master en (agile) coach.
Chloë heeft een enthousiaste, realistische en transparante aanpak als intermediair en partner met sterke focus op verwachtingsmanagement.
Vanuit de ervaring in verschillende test- en verandertrajecten is zij in staat om samenwerking tot stand te brengen, te onderhouden en/of te verbeteren door voldoende aandacht te geven aan de verschillende perspectieven, de kracht van elk uniek individu en team dynamiek.
Chloë is ISEB Practioner, BQF Lean Six Sigma Green Belt, PSM-I en Deep Democracy level 4 gecertificeerd.
- IT-lab
11.15 – 16.00 Puzzle corner
12.00 – 14.00 Bug hunt
14.30 Bughunt prijsuitreiking
13.00 – 14.00 Team 3 / Set
13.30 – 14.30 Bomb defusal
14.30 – 15.30 Powerpoint Karaoke
15.30 – 16.30 Soapbox 99 seconds
Tijd: 11:15 – 16:30
Venue: Circus Tent
Bob is zelfstandig, creatief, nauwkeurig en enthousiast. Daarbij staat het belang van kennisoverdracht hoog op de agenda. Bob is de oprichter van Professional
Testing® en verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Hij heeft er met vereende krachten een aantrekkelijk en betrouwbaar bedrijf van gemaakt voor klanten en medewerkers.
Bob is al sinds 1995 werkzaam in het testvak en werkzaam als testadviseur, testmanager en coach. Hij was in 1994 de eerste persoon ooit in Nederland die afstudeerde op het onderwerp softwaretesten.
Bob heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de testmethodes TestFrame® en Risk and Requirements Based Testing. Samen met o.a. Iris Pinkster heeft hij het eerste boek over TestFrame en het boek “Succesvol testmanagement: een integrale aanpak” geschreven. Hiernaast is Bob meer dan 10 jaar actief geweest in het bestuur van de landelijke vereniging voor professionele testers, TestNet, waarvan 6 jaar als voorzitter. Hij spreekt regelmatig op nationale en internationale congressen. In 2008 was hij Programme Chair voor EuroSTAR, het grootste Europese testcongres.
Bob is ISEB Practitioner en IREB Foundation gecertificeerd. Hij is als docent verbonden aan Improve Quality Services.
In 2012 won Bob de 14e European Testing Excellence Award. Deze prestigieuze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een softwaretester die zijn of haar leiderschap in, en bijdrage aan, het vak softwaretesten meer dan bewezen heeft.
Sinds 2018 is Bob actief als Local Chapter Manager in de Management Executive van de TMMi Foundation.
- IT-lab
11.15 – 16.00 Puzzle corner
12.00 – 14.00 Bug hunt
14.30 Bughunt prijsuitreiking
13.00 – 14.00 Team 3 / Set
13.30 – 14.30 Bomb defusal
14.30 – 15.30 Powerpoint Karaoke
15.30 – 16.30 Soapbox 99 seconds
Tijd: 11:15 – 16:30
Venue: Circus Tent
Frank is een kleurrijk persoon in de wereld van IT en softwarekwaliteit; iemand die je zowel om zijn inhoudelijke skills als zijn humor leert waarderen.
Hij begon zijn carrière als QA-tester, waar hij zijn dagen besteedde aan het ontwikkelen van geautomatiseerde tests en het vinden van de kleinste foutjes in software. Als er een bug was, dan vond Frank ‘m. Zijn scherpe oog voor detail was legendarisch, en zijn collega’s noemden hem al snel “De Bug Whisperer.”
Maar Frank is niet iemand die zich laat vastpinnen op één rol. Hij groeide al snel door naar de functie van testmanager, waar hij de taak kreeg om testteams in toom te houden. Dit deed hij met een combinatie van geduld, charme, en een arsenaal aan grappen die zelfs de meest gespannen collega’s aan het lachen kregen. Zijn team wist dat, zelfs als de deadline naderde, Frank altijd wel een manier zou vinden om de stemming luchtig te houden – vaak met een droge opmerking die precies op het juiste moment kwam.
Omdat stilzitten niet echt in Frank’s woordenboek voorkomt, besloot hij zich ook nog eens in app-ontwikkeling te verdiepen. Waarom niet, toch? Nu combineert hij zijn talent voor het opsporen van bugs met het bouwen van apps die soepel lopen en waar gebruikers blij van worden. Frank kijkt niet alleen naar de code, hij begrijpt ook wat gebruikers willen – en dat maakt zijn werk zo waardevol.
In een notendop: Frank is de man die je niet alleen nodig hebt om het werk goed te doen, maar ook om de dag een stuk leuker te maken.
- The Quizzzz
Interactieve Quizzzz over de onderwerpen van SpaceRockIT en andere leuke feitjes. Mooie prijzen te winnen!
Tijd: 16:15 – 17:00
Venue: Central stage
Oud-brandweerman, en product owner voor ABN AMRO, verantwoordelijk voor twee teams die zich voornamelijk richten op secure coding
en voor de infrastructuur voor onze softwarelogistieke fabriek, zeg maar de pipeline factory. Ik ruim 20 jaar in de IT.
Mijn dagelijkse werk bestaat uit het delen van kennis door het geven van trainingen, workshops en consultancy sessies. We onderhouden onze eigen trainingsplatforms en geven richting aan de organisatie op het gebied van risico’s, quality gates en build breakers.
En als er brand is, dan blus ik ‘m ook nog :-).
- Using exploit & application data to assess resilience at scale
Een spannend kijkje in de wereld van een security specialist in zijn gevecht tegen de digitale bedreigingen.
Tijd: 13:30 – 14:25
Venue: Foef
Met bijna twintig jaar ervaring in softwareontwikkeling heb ik vele rollen vervuld, van hardcore Ops tot CTO en alles daartussenin.
Tegenwoordig werk ik voornamelijk als .NET-georiënteerde solution architect en software-engineer. Mijn belangrijkste doel is om mensen en bedrijven te helpen beter te worden: van de manier waarop mensen werken, hoe ze testen en coderen tot hoe software wordt geleverd.
- Back to the future with C#
Retrocomputing, en emulatie daarmee, heeft de afgelopen jaren een toename in populariteit gezien. Software-emulatie is altijd het domein geweest van lagere programmeertalen zoals C en C++, bekend om hun razendsnelle snelheid.
Maar blijft die waarheid overeind met de nieuwste .NET-releases?
Deze presentatie zal de mogelijkheden en onmogelijkheden verkennen van het schrijven van een werkende retro-emulator in .NET en kijken hoe ver we .NET kunnen pushen om te concurreren met de lagere programmeertalen.
Laten we oude software terug naar de toekomst brengen met C#!
Voor wie: C# Developers, affiniteit met low level code is een pré maar niet nodig.
Faciliteiten: Deelnemers moeten een eigen laptop meenemen voor het workshop gedeelte.
Tijd: 13:30 – 15:00
Venue: Dance Tent
Als onafhankelijke ‘automation in testing’ strateeg adviseer ik over effectieve en duurzame automatisering in testen (ook wel geautomatiseerd testen genoemd) en help ik bij het implementeren van die strategie.
Dit kan zowel op bedrijfsniveau als voor teams zijn, voor nieuwe of bestaande automatiseringsinitiatieven. Als een van de toonaangevende automatiseringsexperts in Nederland, met meer dan 25 jaar ervaring, gaat mijn zeer gestructureerde aanpak veel verder dan wat huidige boeken en artikelen te bieden hebben.
Mijn unieke specialiteit is dat ik geen specialiteit heb: elke branche, elke technologie (van web tot embedded), elke testtool (commercieel, open source of beide), elk proces (Agile / klassiek) en elke fase in softwareontwikkeling (van unit testing tot volledige ketentests). Met mijn ervaring als softwarearchitect en businessanalist begrijp ik het denken en de taal van projectmanagement, de business, gebruikers, architecten, software-engineers, testers, DBA’s en lijnmanagement – en vertaal ik regelmatig tussen hen.
- Build the thing right AND build the right thing
Geautomatiseerd testen krijgt veel aandacht in de testwereld, en dan vooral de technische kant: tools en technieken.
Dat is echter niet voldoende. Van veel automatisering weten de teams niet goed wat de waarde is, of ze denken zelfs dat het niet veel bijdraagt.
En dat is helemaal niet vreemd. Bij het ontwikkelen van software wordt (als het goed is) goed gekeken naar wat de waarde van elk feature is.
Die komt bv. tot uiting in het ‘so that’ deel van een user story. En mede aan de hand daarvan wordt dan de prioriteit bepaald.
Zo dient ook over geautomatiseerd testen te worden gedacht: ‘Building the thing right’ is belangrijk, onder andere voor het behoud van de waarde (= onderhoud).
Maar als de praktische waarde van geautomatiseerde tests laag is, dan helpt goede tools en technieken gebruiken niet.
Daarom laat deze sessie zien:
– Waarom het belangrijk is dat het doel voor geautomatiseerd testen duidelijk sterk gericht is op business value, en welke doelen dat kunnen zijn.
– Hoe je kunt inventariseren wat er nodig is om dat doel te bereiken.
– En hoe je dat vervolgens kunt implementeren.
Hierbij zal gebruik worden gemaakt van het PUPPET model van het vakgebied (Product, Understanding, People, Processes, Execution, Techniques).
En dat zal samen met de aanwezigen worden toegepast op twee voorbeeld situaties.
Daarnaast zal ook de rest van de sessie interactief zijn, met vragen naar de mening en ervaringen van de toehoorders.
Tijd: 15:15 – 16:10
Venue: Dance Tent
Bedrijf: OpenValue Amsterdam
Huidig project: Team Smile – Rabobank
Huidige functie: Kotlin & Java Softwareontwikkelaar
Simone is een 31-jarige duikfanaat die van dansen, zingen en avonturen houdt. Ze woont in Amsterdam en werkt momenteel voor OpenValue Amsterdam als Java en Kotlin softwareontwikkelaar consultant.
In haar vrije tijd is ze vrijwilliger als voorlichter op middelbare scholen over genderdiversiteit en seksualiteit. Dit doet ze voornamelijk om de wereld een beetje vriendelijker te maken.
Ze houdt ervan om in een groep te zijn, te mengen, samen te werken, te praten en uit te leggen. Maar ze zou niet willen werken zonder de spanning en voldoening die ze voelt bij het ontwikkelen van een nieuwe functie. Ze wordt gedefinieerd door de combinatie: sociaal maar nerdy!
- Wired! Organize your own code reading club
Op zoek naar een workshop en nieuwe inzichten over hoe ons brein leert? Tijdens de eerste 30 minuten verkennen we hoe het brein informatie verwerkt, kennis behoudt en zich aanpast aan nieuwe concepten. Na de lezing zal een 45 minuten durende live “code-leesclub” workshop de deelnemers in staat stellen deze inzichten toe te passen in een collaboratieve codeeromgeving.
Enthousiast, maar twijfel je of dit iets voor jou is? Deze workshop is geschikt voor iedereen die al enige ervaring met code heeft. Dit omvat ervaren ontwikkelaars, testers of nieuwsgierige scrummasters die al eerder een codebase hebben gezien. Ik raad ten zeerste aan om uit je comfortzone te stappen en je bij ons aan te sluiten! Hoe diverser de groep, hoe meer we van elkaar kunnen leren!
Tijd: 11:15
Venue: Foef
Hanno Embregts is a Java Developer with a passion for learning, teaching and making music.
In his day-to-day job as an IT Consultant at Info Support,
Hanno prefers work that is fast-paced and versatile. This is why he juggles Java development, software architecture, public speaking, leading Info Support’s Java Community and teaching courses at Info Support’s Knowledge Centre.
Hanno is both a Java Champion and an Oracle ACE Pro. He is also one of the editors of the Dutch Java Magazine. Outside of work Hanno likes making music with his friends. He plays the flute, the guitar and he likes to sing.
Software conferences are Hanno’s favourite thing in the world, because they allow him to do the three things he loves most at the same time: learning new things, teaching others about stuff he discovered and yes: even making music from time to time!
- What “Stairway to Heaven” Can Teach Us About Software Development
One of the most iconic rock songs ever written starts with the line “There’s a lady who’s sure all that glitters is gold…” and chances are you know the rest of the lyrics by heart. Though one could argue that this ability is rather useless. It’s not like it makes you a better software developer, right? Right?!
Allow me to change your mind! I know that the lyrics to “Stairway to Heaven” have sparked countless online debates over its meaning, but being a developer and a musician I think it is actually about software development. In fact, I even believe it contains a few good lessons on it and if that is the case, knowing the lyrics by heart can really benefit you.
So during this talk I will perform snippets of the song, explain why I think it is about software development and how your next software project can be better because of it. I’ll make sure to cover the identity of ‘the lady’, interpretation of requirements, reverting architectural decisions and the cost of overly ambitious guitar solos
Tijd: 10:15
Venue:Central stage